Loading...
Migreren naar Magento 2: veelgestelde vragen2019-07-16T12:03:56+02:00

De migratie van Magento 1 naar Magento 2

Bij E-Tales krijgen we veel vragen over de migratie van Magento 1 naar Magento 2 (maar ook vanaf WooCommerce). En dat is logisch, want erg veel ondernemers hebben op dit moment nog een shop op basis van Magento 1 en dan meestal specifiek Magento 1.9. Alhoewel Magento 1 vaak nog prima functioneert, stopt de ondersteuning van versie 1 in juni 2020 en is het nodig ofwel een migratie te doen, ofwel een nieuwe winkel te bouwen in Magento 2.

Voordelen Magento 2 vs Magento 1

 • Betere en intuïtievere mogelijkheden voor beheer.

 • Minder extensies nodig, meer basisfunctionaliteit.

 • Betere en conversie verhogende check-out mogelijkheden.

 • Over het algemeen sneller dan Magento 1, met betere responstijden en betere caching (o.a. full-page caching is standaard).

 • Integratie en updatemogelijkheden zijn beter geregeld.

 • Deployment mogelijkheden zijn geoptimaliseerd en professioneler van opzet.

 • Betere architectuur en code.

 • Mogelijkheden voor Progressive Web Apps (PWA).

Voordelen Magento 2 vs magento 1

Waarom migreren naar Magento 2?

Zoals gezegd stopt de ondersteuning door Magento zelf van Magento 1.9 in juni 2020. Een veelgehoorde vraag die we tegenkomen is dan ook: is je shop dan direct onveilig en ben ik dan direct in gevaar na juni 2020? Of…functioneert mijn winkel dan nog wel na juni 2020?

Realistisch gezien: de open-source versie van Magento is een community product en de verwachting is dat de community en extensiebouwers Magento 1 gebruikers nog steeds zullen blijven bedienen indien er grote beveiligingsproblemen aan het licht komen (we hebben het hier dan wel over de open-Source versie van Magento, voorheen Community Edition, en niet over Magento Commerce).

De webwinkel is echter voor veel organisaties een bedrijfskritiek kanaal geworden en het risico is simpelweg te groot om niet te migreren. De community zal immers reageren op gevonden lekken en de problemen wel oplossen. Hoe snel dat zal gebeuren is onduidelijk… En juist die snelheid is van belang voor veel winkeliers.

De belangrijkste motivaties om te migreren zijn:

 • De officiële ondersteuning vanuit Magento stopt per juni 2020.
  Dat betekent dat er geen (officiële) beveiligingsupdates en patches meer worden uitgebracht. Hierdoor is je webwinkel kwetsbaarder indien er lekken worden gevonden en geëxploiteerd.

 • Er zal geen doorontwikkeling meer plaatsvinden op het platform.
  Dat betekent dat nieuwe, soms conversie verhogende, functionaliteiten niet meer worden gemaakt voor Magento 1.9.

 • De updates op extensies zal stoppen.
  Dit zijn bijvoorbeeld updates voor betaalmogelijkheden of logistieke oplossingen.

Meer weten?

Heeft u een webwinkel en wilt u graag een gesprek over de mogelijkheden voor een migratie van Magento 1 naar Magento 2 voor uw winkel?
Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Wat behelst een migratie naar Magento 2 en waar moet ik aan denken?

Voordat je een migratie inplant, is het zaak na te denken over een aantal zaken:

 • Wil ik al mijn data migreren? Dus klantdata, orders, producten, feeds etc.
 • Ondersteunen al mijn partners Magento 2 al?
 • Wil ik direct een nieuw ontwerp laten maken?
 • Wat mag een migratie kosten?
 • Hoe lang mag een migratie duren?
Migratie Magento 1 naar Magento 2
Klantdata migreren naar Magento 2

Klantgegevens en klantdata migreren

Klantdata is waardevol. Afgezien van het feit dat het een bron is voor marketingactiviteiten, is het ook voor klanten zelf natuurlijk fijn als men oude ordergegevens terug kan vinden. Daarnaast is het kostentechnisch gezien niet handig om de oude website online te moeten houden voor enkel eigen referentie.

Het migreren van klantgegevens is dus eigenlijk wel noodzakelijk, zeker als er een lange historie en veel vaste klanten zijn. Bij winkels met veelal eenmalige orders of relatief weinig historie gebeurt het wel eens dat men ervoor kiest de klantdata niet te migreren.

Productgegevens migreren

Voor de keuze of je wel of geen productgegevens moet migreren van Magento 1 naar Magento 2, is het zaak jezelf de volgende vraag te stellen: wil ik alle teksten en afbeeldingen opnieuw handmatig invoeren? Dit kan een keuze zijn, indien het van belang is dat teksten en afbeeldingen eens grondig worden gecontroleerd en het misschien van belang is de catalogus eens goed opnieuw neer te zetten.

Belangrijk: zorg dat categorieën en product URL’s identiek worden ingevoerd of correct worden geredirect, anders verlies je wellicht belangrijke SEO-posities!

Wil je de data migreren, wat bij een groot assortiment en bij veel klanten vaak het geval is, dan is er wederom een keuze:

 • Directe migratie van Magento 1 naar Magento 2. Door middel van migratietool wordt de oude en nieuwe winkel met elkaar gekoppeld en worden de productgegevens overgezet. Voordeel: gaat wat sneller. Nadeel: minder controle en overzicht.
 • Import en export van producten. De oude productgegevens worden in XML/CSV geëxporteerd en opnieuw geïmporteerd in Magento 2. Voordeel: mogelijkheid om makkelijk controles en correcties te doen voor de import. Nadeel: duurt langer en is bewerkelijker.

Productfeeds migreren

Veel winkels adverteren in Google Shopping, hebben affiliate feeds en verkopen bijvoorbeeld ook producten via Bol.com of andere partners. Indien je gemigreerd bent naar Magento 2, denk er dan aan dat je feeds opnieuw opgebouwd dienen te worden. Tip: werk met een feedpartner zoals Channable of E-SS. Je hoeft dan maar 1 feed vanuit Magento klaar te zetten, en via de feedpartner kun je hiermee veel makkelijker meerdere kanalen in de juiste formats voorzien van een product feed.

Google Shopping productfeed
Magento 2 webshop

Zijn je partners er klaar voor?

Bekijk of je partners klaar zijn voor Magento 2. Alhoewel al een paar jaar geleden uitgebracht, zijn veel partijen nog niet klaar voor Magento 2. Het zou natuurlijk erg zonde zijn als de extensies van je logistieke partner of je WMS nog niet gemaakt zijn voor Magento 2. Klinkt allemaal heel logisch en men gaat er vaak vanuit, maar de realiteit heeft ons geleerd dat dit nog lang niet altijd het geval is. Vaak dwingen deze partners je dan om ofwel over te stappen naar een andere partij, of vertragen de livegang van je nieuwe winkel aanzienlijk.

Nieuw ontwerp?

Veel mensen denken dat een migratie naar Magento 2 een update is. Niets is minder waar. Effectief bouw je een volledig nieuwe winkel, op een volledig nieuw platform. De migratie omvat dus de data van je shop en geen code of bestanden. Dit is voor veel ondernemers ook direct een gelegenheid om de front-end van de winkel een update te geven. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om dit niet te doen en exact hetzelfde ontwerp aan te houden. Dit scheelt wel in de kosten voor een grafisch ontwerp, maar het ontwerp moet wel alsnog opnieuw geïmplementeerd worden. Ons advies: geef de shop direct een nieuwe frisse look, zodat het weer een tijd mee kan. Het geeft je klanten het gevoel dat de winkel actueel is, dat er voldoende doorontwikkeld wordt en dat het bedrijf serieus is.

De hamvraag. Wat kost een migratie van Magento 1 naar Magento 2?

Om in kaart te brengen wat de kosten zijn voor een migratie van Magento 1 naar Magento 2 is het zaak om te inventariseren wat er allemaal nodig is. De investering loopt voor verschillende ondernemers eigenlijk altijd uiteen. De een heeft immers specifieke modules of een maatwerk oplossing, de ander heeft een assortiment met veel configureerbare producten en wil alles zelf doen, en weer een ander wil volledig geholpen worden en alles uitbesteden. Neem contact met ons op om een aanbod op maat te ontvangen, dat is in ieder geval gratis!

Wij hebben o.a. migraties verricht voor:

Loading...

Waar wij als bedrijf voor staan

logo_etales_desktop_white

Een betrouwbare, betaalbare, no-nonsense en professionele partner voor al je e-Commerce activiteiten!